Els pressupostos participatius són un mitjà de corresponsabilització que permet la participació dels joves en la gestió del pressupost municipal, ja que poden proposar i decidir sobre el destí dels 30.000€ disponibles de pressupost, aprendre a gestionar i desenvolupar els seus propis projectes i crear una xarxa de treball amb altres joves de la vila, compartint experiències i sumant aprenentatges.
Si estàs empadronat a Parets del Vallès i tens entre 14 i 30 anys, pots participar en els pressupostos participatius joves previstos pel govern local.
Pots fer propostes en els terminis, els canals i amb els criteris que trobaràs en aquesta mateixa pàgina, en matèria d'activitats, projectes, en tot allò que vulguis.
Algunes de les propostes i demandes del jovent del nostre poble, en els últims temps, són taules de ping pong als parcs, nits temàtiques, un nou parc de cal·listènia, ampliar l'skate o fer-ne una nova pista, una zona de biketrial, un pumptrack, o concerts amb grups capdavanters del panorama musical... són només exemples perquè pensis quines coses t'agradarien i diguis la teva.
Recorda que el pressupost previst és de 30.000 euros i, per tant, cap de les propostes que facis hauria de superar aquesta xifra. Es farà aquell projecte o iniciatives que decidiu els i les joves de Parets, fins a arribar a aquest import.
Resultats del procés
L’Ajuntament de Parets engega el procés participatiu per a la recuperació ecològica, paisatgística i social del riu Tenes. El projecte, una de les prioritats de l’equip de govern per aquesta legislatura, consisteix a restaurar i conservar el riu i el seu entorn i, a la vegada, integrar l’espai fluvial en un conjunt dedicat a l’esport i al lleure que sigui respectuós amb el medi ambient. Les actuacions s’executaran de forma gradual. En paraules de la regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, “es tracta que els paretans i paretanes visquin de cara al riu”. El projecte compta amb un procés participatiu per recollir les propostes i els suggeriments dels veïns i veïnes per a l’entorn fluvial. La ciutadania podrà participar-hi del 5 de juny al 2 de juliol.
Veure informe final
L’Ajuntament de Parets ha organitzat una consulta ciutadana perquè els veïns i veïnes decideixin si el parc del Sot d’en Barriques ha de continuar obert o ha de tancar-se. Es plantegen dues opcions: que el parc continuï obert com fins ara o que el seu accés quedi restringit amb una tanca perimetral. Posteriorment, el Consistori executarà la proposta amb major consens.
Escoltar la ciutadania
L’equip de govern ha impulsat aquesta consulta ciutadana perquè considera que el projecte de tancament del parc amb una tanca perimetral tindrà un impacte visual i de mobilitat que afectarà el seu ús, per a la qual cosa, abans de procedir a la seva construcció, vol conèixer l’opinió dels paretans i paretanes.
El període de votacions va començar el dijous 25 de febrer i finalitzarà el divendres 12 de març de 2021. A la consulta hi van poder votar totes les persones residents al municipi majors de 18 anys. Les votacions es van fer de forma telemàtica, a través del web participacio.parets.cat, o de manera presencial en els equipaments municipals i també al bar del parc del Sot d’en Barriques. Paral·lelament, durant el termini de votacions, hi haurà enquestadors als mercats ambulants i a peu de carrer.
Per emetre el vot, cada persona havia d’anotar el seu nom i cognoms, edat, correu electrònic i DNI i marcar una de les dues opcions proposades.
Veure resultats
El passat 25 de juny el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat la creació de l’espai de col·laboració transversal PARLEM-NE, l’escenari post-COVID, amb l’objectiu d’impulsar un lloc de trobada i treball coproductiu dels diferents sectors socials, econòmics, culturals i polítics de Parets del Vallès. Un lloc on tinguessin veu les diferents idees, sensibilitats i problemàtiques, i on es realitzés una diagnosi de la situació i propostes per afrontar el futur més imminent.
Més informació a l'espai de participació de Parets del Vallès: DECIDIMParets
Què en penses de la FME? Què és el que més t'agrada? Què afegiries? Quines són les teves preferències?
En el marc del Pla Estratègic “Parets, com tu el vols!” i inclòs en el Pla d’Actuació Municipal 2015-2019, l’Ajuntament de Parets del Vallès va posar en marxa un nou procés participatiu per tal que la ciutadania pogués decidir com s’executarà la renovació de la plaça Espanya.
En ambdues propostes, el projecte respon a la voluntat de potenciar aquest espai públic com una zona d’estada, de joc i de lleure.
De la mateixa manera que en processos anteriors, es dona a escollir entre dues opcions que incorporen elements i usos diferenciadors i d’altres en comú i que estableixen dues tipologies de plaça.
Van participar un total de 1.321 persones. Podeu veure les dades del procés a la infografia que trobareu a continuació.
La remodelació de la plaça de la Salut respon a la voluntat de potenciar-ne l’ús com a espai familiar d’estada, de joc i de lleure, tenint en compte dos criteris:
• Millora dels accessos i recorreguts a través del parc i a l’entorn • Creació de zones de jocs infantils per edats
Ambdues propostes plantejaven el parc com un espai de continuïtat amb els principals equipaments situats al mateix carrer: escola Pompeu Fabra, piscina Miguel Luque, casal i biblioteca infantil i juvenil Can Butjosa, més punts d’accés a la plaça, amb la font com a element de centralitat. Es continua mantenint un espai amb paviment dur que podrà acollir actes polivalents.
El procés va finalitzar el 28 de febrer de 2018. A continuació podeu veure la infografia dels resultats.
veure resultats
El Parc del Sot d'en Barriques és una de les actuacions més rellevants que farà l'Ajuntament de Parets aquesta legislatura i que està inclosa en el Pla d'Actuació Municipal 2015-2019. Amb la voluntat de conèixer les preferències dels paretans i les paretanes, es va fer un procés de participació per triar entre dos models de parc ben diferenciats:
Proposta 1/ JOC I AIGUA Proposta 2/ PASSEIG I DESCANS.
Aquest procés va iniciar-se amb la participació del Consell d’Infants de Parets del Vallès, que ja van exposar les seves demandes, i que queden recollides a les propostes presentades.
Durant els mesos de juliol, agost i setembre de 2017 es recolliren les propostes de la ciutadania. Així mateix, el procés finalitzà a mitjan setembre, amb la participació dels alumnes de primària i secundària de totes les escoles de la vila.
En els darrers anys, els paretans i paretanes han contribuït en la construcció col·lectiva del municipi en diferents processos de participació, donant mostres de gran maduresa i compromís en les demandes per tal de fer de Parets un poble millor i adaptat a les necessitats del conjunt de la ciutadania. És en aquest sentit que, enguany, tot i les dificultats econòmiques, i amb la voluntat de continuar sumant per un Parets cada dia millor, es planteja la participació ciutadana en la priorització de les accions del pressupost municipal així com amb propostes obertes que puguin ser considerades per a la millora de la vila.
Veure informes
El Pla Local de Joventut és l’eina amb la que comptem per definir, impulsar i coordinar les polítiques de joventut a Parets del Vallès per al jovent de 14 a 30 anys. Aquest Pla sorgeix de l’experiència i avaluació de l’anterior Pla Local de Joventut, de l’anàlisi de la realitat que s’ha dut a terme, de diferents espais i processos participatius amb el jovent i amb personal tècnic i d’altres professionals del municipi i d’un marc filosòfic que ens empara i guia.
Pla Local de Joventut 2017-2020 (PDF, 187 kB)
Diagnosi PLJ 2017-2020 (PDF, 2,24 MB)
Edicions de 2006, 2007, 2008, 2009 i 2010.
Veure informes de totes les edicions
Amb els diners, tu hi comptes
Anar al web
Document final del procés (PDF, 325 kB)
Parets Connecta és l’estratègia global 2.0 de l’Ajuntament de Parets per estar present a les xarxes socials i impulsar el municipi de Parets cap a la Societat del Coneixement obrint nous canals de participació i d’interacció amb la ciutadania paretana.
El Projecte Educatiu de Parets del Vallès va néixer amb l’ambició de transformar l’educació en un dels elements estratègics clau per al desenvolupament del nostre poble. Amb el PEP hem definit quines són les prioritats educatives del municipi i hem identificat quins principis, quines metodologies i quins programes han de guiar l’acció educativa. I això és fruit de la participació de la ciutadania, de la vostra participació, tant en la definició de necessitats com en la discussió de possibles solucions.
Més informació
‘Pressupostos participatius. Com ho estem fent?’, és el nom de la jornada organitzada recentment per l’Ajuntament de Parets i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb el suport de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de facilitar el coneixement i l’intercanvi d’experiències entre els municipis de la comarca i obrir un espai de debat i reflexió sobre el desenvolupament d’aquestes partides pressupostàries.
Durant la jornada, adreçada principalment a responsable tècnics i polítics, els assistents van poder conèixer les experiències de les campanyes de pressupostos participatius dutes a terme a les localitats de Figaró-Montmany, Mollet del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana i Parets. Pel que fa al nostre municipi, es va posar de manifest que any rera any s’ha produït un notable increment de la participació ciutadana.
L’objectiu d’aquest projecte que fem en col·laboració amb Localret i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, és la realització d’un Pla Director Participatiu per a la Societat del Coneixement (PDPSC) al municipi de Parets del Vallès. Els PDPSC s'ocupen de que els territoris es preguntin, en primer lloc, fins a quin punt ja han incorporat les noves tecnologies i quins efectes estan tenint aquestes en la pràctica. En segon lloc, el Pla identifica els problemes i els condicionants que experimenta la societat local en el seu trànsit cap al món digital i del coneixement, i planteja objectius ambiciosos en aquest àmbit, així com estratègies i accions que han de fer possible assolir aquests objectius.
El PDPSC pren com a base la metodologia de la planificació estratègica i l'aplica d'una manera intensiva. Un cop definit l’àmbit d’actuació (que sovint va més enllà dels límits municipals) i analitzat l'estat de la qüestió de la ciutat i el seu entorn respecte l'ús i coneixement de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació, el PDPSC és elaborat mitjançant un procés de participació ciutadana que pren com a partida una diagnosi i un DAFO que estableixen la situació del municipi dins de l’àmbit de les TIC.
La redacció final del Pla permet lligar la diagnosi amb la visió estratègica i la planificació de les accions proposades, fixant les principals directrius del pla, d'acord amb els seus eixos estratègics, sorgits en el procés de participació. El Pla Director, doncs, perfila les actuacions que s'han d'integrar en el model de ciutat que cada municipi configuri en relació a la societat de la informació i el coneixement.
Informe TIC (PDF, 682 kB)
Informe TIC xarxa ciutadana (PDF, 322 kB)
Informe TIC empreses (PDF, 355 kB)
Informe TIC població (PDF, 533 kB)
S"ha realitzat un estudi de la realitat dels joves de Parets per poder desenvolupar el Pla Local de Joventut al llarg de l"any 2006.
L"objectiu del Pla era conèixer la realitat juvenil de la ciutat de Parets. La metodologia duta a terme es resumeix en dos passos. El primer centrat en un treball de contextualització (característiques de la població juvenil, els recursos i serveis existents i les polítiques i actuacions que hi ha al seu entorn). El segon pas, de treball de camp plantejat com a procés participatiu i d"intercanvi d"opinions i percepcions dels implicats (tècnics municipals, representants d"entitats i joves).
Pla Local de Joventut 2012-2015 (PDF, 730 kB)
L’Ajuntament de Parets del Vallès va redactar el Pla Local de l’Habitatge (PLH), que defineix les polítiques municipals d’habitatge per als propers 6 anys. En aquest procés es creà un espai de participació que tenia per objectiu principal definir conjuntament amb la ciutadania quines són les principals problemàtiques d’habitatge a Parets del Vallès. En aquest sentit, es convida a la reflexió i el debat sobre l’estat del parc d’habitatges, les característiques de l’oferta i la demanda d’habitatge; i el potencial que té el planejament urbanístic per donar resposta a les necessitats.
Memòria participació PLH (PDF, 2,30 MB)
El PLH en el Parets al Dia (PDF, 773 kB)
Què és un Pla Local d'Habitatge amb participació ciutadana (PDF, 69 kB)
El Reglament de Participació Ciutadana de Parets estableix una política activa de consultes a la ciutadania i a les organitzacions de forma prèvia al desenvolupament de projectes d'especial rellevància. D'altra banda, es potencia la participació en els aspectes de caràcter periòdic i/o ordinari, amb l'establiment de processos i mecanismes específics, i finalment, es proposa donar suport continuat i permanent a les associacions, i l'establiment de consells de treball amb aquestes.
L'any 2004 es va realitzar un Pla de mobilitat del Casc Antic, va ser la primera experiència al municipi en Participació Ciutadana.
L'objectiu principal del Pla va ser traçar les línies mestres o principals que han de regir l'ordenació territorial del Casc Antic de Parets a fi de donar cabuda al present i futur creixement i desenvolupament de la zona. La metodologia emprada es va basar en quatre fases. 1) Aproximació a la realitat social del territori a través d'entrevistes i documentació existent. 2) Presentació pública del procés participatiu, la agenda i la fase de debat i contrast. 3) Sessions de participació per a l'elaboració dels criteris generals del Pla de Mobilitat del Casc Antic en tallers. 4) Elaboració d'un informe final.