Es tracta d’un espai d’intercanvi d’experiències, de 10 sessions de durada que es duran a terme fins a mitjan juny, on l’objectiu és ajudar la persona cuidadora a cuidar-se també ella mateixa
La Sala d’Entitats de Ca N’Oms ha acollit aquest dilluns, 15 d’abril, la primera sessió del Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), que ofereix la Diputació de Barcelona a Parets del Vallès. Es tracta d’un espai de relació, adreçat a persones cuidadores no professionals, per a que intercanviïn experiències i es donin suport mutu. No es tracta d’un curs de formació, sinó que les mateixes assistents dinamitzen la trobada cap a vivències del seu dia a dia, sentiments que experimenten, preocupacions o neguits que volen compartir amb la resta.
“L’objectiu del grup és intentar descarregar la sobrecàrrega emocional que tenim a l’hora de cuidar persones que són dependents nostres, ja que, de vegades, és una tasca molt gratificant, però de vegades no ho és gens”, ha explicat la regidora de Drets Socials, Gemma Garcia. En la primera sessió, hi van participar una desena de persones, la gran majoria dones, que van constatar la sobrecàrrega emocional i física que implica tenir cura d’una altra persona.
Totes les participants també van coincidir en la soledat i l’aïllament social que implica ser cuidadora, i alhora l’estrès diari que pateixen. Tal com explica Garcia, “amb les experiències de les usuàries, arriben a aprendre molt els uns dels altres; aquesta primera sessió ha estat molt emotiva, amb històries molt commovedores”. El Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua disposa de l’ajuda d'un psicòleg i es durà a terme al llarg de 10 sessions, cada dilluns al matí fins al mes de juny.
L’objectiu del grup és tenir cura del propi cuidador i, més important encara, que la persona cuidadora s’adoni que ha de sentir-se bé i tenir cura de si mateixa, per poder després cuidar la persona dependent. El Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua serveix per compartir experiències i emocions, però també per proveir les seves participants d’eines i recursos per afrontar el seu dia a dia. Així doncs, durant aquesta primera sessió, en alguns casos es va recomanar buscar assessorament al SIAD, als casals de gent gran o als CAP per trobar eines que facilitin la seva tasca de cuidadora.
El Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua continua obert a aquelles persones que ho necessitin. Per prendre-hi part, només cal contactar al telèfon de Drets Socials (93 573 79 79).