La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Parets, Joan Seguer, l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, el diputat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Teo Romero i Gemma Cortada, cap de la subsecció de Sectors productius de la Diputació de Barcelona.
El document que s’ha presentat recull el resultat de la diagnosi que s’ha dut a terme als deu municipis del Baix Vallès que configuren el projecte de gestió compartida signat a inicis d’aquest mes de març.
Parets del Vallès, Mollet del Vallès, La Llagosta, Montornès del Vallès, Montmeló, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Palau-Solità i Plegamans són els ajuntaments que s’han adherit amb l’objectiu de treballar conjuntament per oferir serveis a la població, optimitzar recursos i millorar-ne l'eficàcia.
Segons ha manifestat l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, “la finalitat d’aquest treball conjunt no és la de crear noves unitats administratives al marge de les que existeixen, sinó treballar en benefici dels municipis adherits en funció de les seves peculiaritats”. Per la seva part, l’alcalde Parets, Joan Seguer, ha donat rellevància a la necessitat de “compartir per competir i sumar esforços per avançar de manera conjunta”.
La diagnosi, que parteix de tres àmbits d’actuació -formació, teixit productiu i mobilitat- ha valorat i posat de manifest els recursos compartits que cal potenciar per a l’optimització de la gestió.
En quant a formació, les necessitats més importants estan cobertes actualment en relació a la demanda existent, tot i que cal potenciar la relació amb la comunitat educativa i les empreses del territori per promoure pràctiques de l’alumnat i incrementar la formació transversal en l’àmbit dels idiomes i de les noves tecnologies.
Pel que fa a la mobilitat als polígons d’activitat econòmica, ja hi ha experiències conjuntes com ara el bus als polígons industrials compartit per Parets, Montmeló i Montornès, el Polibús. De l’estudi es desprén que existeixen grans infraestructures viàries i línies de bus interurbanes si bé l’accessibilitat a peu als centres de treball continua presentant certes dificultats.
En relació al teixit productiu dels polígons, el document destaca la importància del sòl industrial del Baix Vallès –un 10% del sòl industrial de la regió metropolitana– i la necessitat d’aprofitar i potenciar aquest recurs econòmic.
La propera setmana, els ajuntaments que han signat la Declaració per a la gestió compartida presentaran, a Mollet del Vallès, accions concretes un cop es determinin les prioritats.
Des de fa uns anys, alguns municipis del Baix Vallès ja treballen conjuntament i això ha suposat la posada en marxa d'alguns projectes com el Consorci de l’Espai Rural de Gallecs o el mitjà de comunicació Vallès Visió o el Govern Territorial de Salut del Baix Vallès.