Els alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut La Sínia de Parets, acompanyats del professorat del centre, han participat durant aquest matí en la neteja de l’espai de la Torre de Malla en el marc de la campanya europea Let’s Clean Up Europe!, organitzada per l’Escola de la Natura i la regidoria de Medi Ambient.
Els prop de 125 estudiants s’han centrat en la recollida de les deixalles abocades en el safareig i el bosc de la Torre de Malla i el camí de la Riera Seca, respectant totes les mesures sanitàries recomanades i seguint un itinerari marcat prèviament pels tècnics de Medi Ambient.
Els grups han recollit la brossa que han trobat per l’espai natural i han anotat tant la quantitat com la categoria dels residus per fer una valoració de l’estat de l’ecosistema i, posteriorment, han publicat les dades a una aplicació per facilitar la caracterització i col·laborar amb el procés científic.
Per una banda, els alumnes de 3r d’ESO enllacen aquesta jornada amb la finalització d’un projecte sobre ecosistemes aquàtics i espècies exòtiques on s’han centrat especialment en la bassa ubicada a l’avinguda Francesc Macià, més coneguda com el Llac dels Ànecs. És el segon any que estudien aquest entorn i asseguren que “l’aigua ha millorat, però encara queda molt camí abans d’aconseguir que aquesta bassa sigui un indret agradable i saludable per a la fauna i la flora autòctones”.
D’altra banda, el projecte dels alumnes de 4t d’ESO es basa en el servei a la comunitat i preparen les campanyes de divulgació i sensibilització amb tot el que han après durant el curs per dur a terme accions de servei a la comunitat i retorn a la societat.
Una de les alumnes de l’Institut La Sínia, la Mariona, s’ha encarregat d’anotar la categoria de cada element que han recollit i assenyalava “a vegades no som conscients del mal que fem pel medi ambient. És culpa de tots”.
Let’s Clean Up Europe! és una iniciativa europea, que té l’objectiu de conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura, i de promoure la recollida d’aquests abocaments il·legals als entorns naturals. Es tracta d’una experiència didàctica i educativa que vol promoure el respecte per l’entorn i la reducció de les deixalles.
Falques radiofòniques a RAP107FM
Els alumnes de 3r de l’Institut La Sínia, amb l’objectiu de conscienciar a la població i nodrir de consells i recomanacions, pròximament gravaran falques radiofòniques sobre els ecosistemes aquàtics i espècies exòtiques que s’emetran a través de l’emissora de ràdio local RAP107FM. Aquesta iniciativa es troba dins del projecte de divulgació i sensibilització pels habitants de Parets del Vallès amb l’objectiu final que els ecosistemes aquàtics siguin indrets saludables tant per la fauna com per la flora autòctons i agradables per les persones que els visiten.
Podeu veure totes les fotografies de la jornada a través del perfil de Flickr de l’Ajuntament de Parets.