L’Ajuntament de Parets va organitzar aquest dijous, 26 de setembre, una jornada adreçada a la Xarxa d’Infància de Parets, per analitzar la llei de protecció integral a infants i joves davant la violència (LOPIVI), de la mà de diversos professionals de l’àmbit, com la jurista Almudena González i Laura Sabaté, gestora del projecte ‘Bullying’ de la Fundació Barça
L’Ajuntament de Parets del Vallès va organitzar ahir dijous, 26 de setembre, una jornada dedicada a la protecció dels infants i els adolescents enfront de la violència. El Teatre Can Rajoler va acollir, durant el matí, diverses xerrades i col·loquis de tècnics i experts, que van explicar la seva experiència i casos reals per exposar, de forma clara i concisa, la normativa i la seva implementació per tenir cura dels joves contra la violència de qualsevol mena. La jornada estava adreçada a la Xarxa d’Infància de Parets, que inclou tant professionals tècnics del municipi com representants d’entitats i clubs esportius, tots ells i elles en contacte diari amb infants i joves que poden patir situacions de risc.
La trobada, organitzada des del departament de Drets Socials, tenia la finalitat d’analitzar a fons la Llei Orgànica 8/2021 de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, l’anomenada LOPIVI, tal com ja es va fer en l’acte d’inici de curs del passat 5 de setembre. Entre altres mesures, la llei introdueix l’obligació de comptar amb un referent especialitzat en espais esportius, recreatius i de lleure, el delegat o delegada de protecció. Es tracta d’una persona que ha de tenir formació especialitzada per activar els circuits de protecció i que es coordini ràpidament amb la resta de serveis.
“Ha estat una jornada molt profitosa, en la qual hem aprofundit en la importància de la figura del delegat o delegada de protecció. La llei LOPIVI té l’objectiu d’aconseguir que els espais esportius, recreatius i de lleure siguin espais segurs, on els nens i nenes estiguin protegits, ja que ha de ser una prioritat tenir cura dels infants i adolescents, respectar els seus drets i que estiguin en el centre de la prevenció i la protecció”, ha destacat la regidora de Drets Socials, Gemma Garcia, qui va ser l’encarregada de donar la benvinguda als assistents de la jornada.
Després de la presentació, la primera conferència va anar a càrrec d’Almudena González, jurista especialitzada en infància i adolescència del Consell Comarcal del Vallès Oriental i coordinadora clínica jurídica per a la protecció de la infància i adolescència en la Universitat de Barcelona. González va centrar la xerrada en la nova figura del delegat de protecció, les seves tasques, objectius i l’efecte que suposarà per a la resta de professionals que treballen en l’atenció als infants. A principis de setembre, el consistori va convidar Almudena González a l’acte d’inici del curs escolar i, com en aquesta ocasió, va reflexionar sobre els efectes d’aquesta normativa i la seva importància i necessitat per prevenir la violència que pateixen infants i joves.
A continuació, una altra experta en aquest àmbit va pujar a l’escenari. Es tractava de Laura Sabaté, coordinadora de projectes en la Fundació Barça i gestora del projecte ‘Bullying’. Aquest programa afronta l’assetjament escolar, utilitzant les eines que proporciona l’esport. Inclou formació i assessorament pedagògic per als mestres per tal que abordin la prevenció del bullying mitjançant dinàmiques lúdiques i participatives on l’esport és l’eix vertebrador. Sabaté va compartir la seva experiència en el procés d’implementació de la figura de protecció a la Fundació i va presentar diferents recursos de suport com a exemples per aplicar-ho a Parets.
Tot seguit, va ser el torn de la ponència “Compartim bones pràctiques amb Martorelles”, en la qual la coordinadora de Serveis Socials de Martorelles, Elvira Matas, va explicar l’experiència de desenvolupar la figura del delegat o delegada de protecció en els diferents àmbits d’intervenció amb la infància i adolescència en el municipi de Martorelles.
L’última conferència la van impartir Elisabet Bielsa i Cristina Toro, tècniques d’Estratègia Barnahus (TEB) de la comarca Vallès Oriental – Barcelona. La Unitat Barnahus és un projecte pioner, a Catalunya i al sud d'Europa, que cerca una atenció integral a infants i adolescents víctimes de violència sexual, en un mateix espai des d’una mirada pluridisciplinària. Les professionals referents van presentar el projecte i els objectius que persegueix les instal·lacions de Barnahus Granollers. Les ponents van explicar com els professionals d’atenció poden sol·licitar assessorament i derivació al recurs, per treballar en xarxa i de manera multidisciplinària. Creat a Islàndia, el projecte es basa en el fet que l’equip pluridisciplinari que intervé en un cas d'abús sexual infantil es coordina i treballa sota el mateix sostre per atendre el nen o nena víctima. És una casa, amb un entorn amigable, que permet que l’infant no s'hagi de desplaçar als diferents serveis implicats ni repetir la seva història una vegada i una altra.