Parets disposarà d’un pla especial de catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable

Divendres, 30 d’abril de 2021
El document servirà per preservar edificacions amb un valor patrimonial i, a la vegada, fixar criteris de possibles rehabilitacions així com els seus usos

El Consistori ha aprovat inicialment el Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable (PEM). A més també ha aprovat la proposta de modificació del Pla General d’Ordenació Urbana per incorporar-hi els canvis derivats del PEM. El text, debatut a la sessió plenària d’ahir, va comptar amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals (16), a excepció de Parets per la República – Junts per Catalunya, que va abstenir-se’n (1 vot). La Diputació de Barcelona va confeccionar el catàleg així com la modificació puntual de planejament associada i va lliurar la documentació a l’Ajuntament el 16 d’abril.

Preservació, ampliacions i nous usos

El PEM és l’instrument de planejament urbanístic necessari per regular les masies, cases rurals i altres construccions situades en sòl no urbanitzable. D’una banda, el PEM permet preservar construccions per raons arquitectòniques, històriques, ambientals, paisatgístiques o socials. Però, d’altra banda, també estableix els criteris per a la seva restauració, rehabilitació i reconstrucció, i les possibles ampliacions i divisions horitzontals de la propietat. Es contemplen increments d’entre un 5 i un 15% d’ampliació de l’edificació. El PEM també determina un augment dels usos permesos: habitatge familiar, turisme rural, restauració i hoteleria, educació en el lleure, serveis comunitaris o usos artesanals, artístics i professionals.

22 construccions construïdes abans de 1956

El PEM de Parets proposa la catalogació de 22 edificacions en sòl no urbanitzable i construïdes abans del 1956. Són aquestes:

  1. Can Moragues. Camí de Can Moragues.
  2. Can Jornet. Gallecs.
  3. Torre de Malla. Gallecs.
  4. Trenc, Hostal del Trenc. Camí Antic de Granollers a Barcelona.
  5. Can Salvet. Quarter de Ponent, Can Riera.
  6. Can Ces. Quarter de Ponent, Can Riera.
  7. Can Crosta. Quarter de Ponent, Can Riera.
  8. Can Teja. Riera Seca. Can Riera.
  9. Torre de Cellers. Carrer Torre de Cellers.
  10. Can Vilasoral. Carretera de Palaudàries.
  11. Can Serra. Avinguda de Lluís Companys.
  12. Can Manxa. Carrer de Raval, 3.
  13. Can Calau. Camí de Can Calau.
  14. Can Merengues. Camí de Can Merengues.
  15. Casa Nova de Can Vila. A 250 metes a l’oest de la Riera Seca.
  16. Can Gabia. Quarter Migdia, 30.
  17. Can Bullicia. Quarter Ponent, 10. Barri de Can Riera.
  18. Can Quildo. Quarter Ponent, 30. Barri de Can Riera.
  19. Can Music. Quarter Ponent, 48. Barri de Can Riera.
  20. Can Ramon dels Esclops. Quarter Ponent, 1. Barri de Can Riera.
  21. Can Borni Vell. Quarter Ponent, 5. Barri de Can Riera.
  22. La Bòbila. Carrer de la Llibertat/Camí.

Cada una d’elles consta d’una fitxa individualitzada. La documentació derivada del catàleg serà sotmesa al preceptiu període d’informació pública i, al mateix temps, l’Ajuntament sol·licitarà els informes sectorials als organismes competents. La regidora d’Urbanisme, Rosa Martí, assegura que l’Ajuntament notificarà personalment a cada propietari i propietària quina és la seva fitxa.

Darrera actualització: 6.06.2023 | 09:19