Parets del Vallès detecta la presència de la cuca de llum al marge del riu Tenes com a bon indicador de la biodiversitat en aquesta zona del municipi. Per altra banda, l’any passat, es van localitzar senyals de llúdriga sota el pont de Francesc Macià a la vila.
La presència de les dues espècies era difícil fa uns anys quan la contaminació del riu era molt alta, actualment, gràcies a la contribució de la gestió continuada del Consorci del Besòs ha millorat l’estat de l’aigua. En aquest sentit, l’Ajuntament de Parets va presentar la primera fase del projecte de restauració del riu Tenes al mes de març i aquest octubre van començar les obres de remodelació de l’espai.
La setmana passada, a ple dia, un dels tècnics del projecte de millora del riu Tenes va detectar al marge del riu Tenes un exemplar de cuca de llum, una lluerna, una espècie que feia temps que no es detectava al municipi. La troballa es va produir en la zona on s'està treballant aquests dies, en una visita rutinària pel marge del riu, era una femella de lluerna, les que fan llum a la nit gràcies a la concentració d'una substància química a la part final del seu cos i com a reclam del mascle.
La regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, destaca que "la troballa és una molt bona senyal de biodiversitat i de recuperació dels entorns fluvials, tots ens hem alegrat d'aquesta troballa. Sabem que hi ha un grup anomenat cuca de llum a Girona, que es dedica entre altres a localitzar i anotar troballes d'aquests insectes. Els observadors únicament han d'incorporar les troballes a la seva plataforma".
El projecte de millora de l'entorn del riu Tenes intenta ordenar l'espai per potenciar uns determinats llocs per on passin les persones que van a passejar i els ciclistes sense envair la resta d'espais. Es treballa sobre els camins existents per millorar-los i fer que es passi per aquests punts. Entre altres coses també es procedirà aviat a la plantació de prop de 500 arbres per millorar i regenerar la vegetació, recuperar espècies fonamentalment ocells en aquests arbres i contribuir a reduir el CO₂ a l'atmosfera.