Parets del Vallès posa en marxa ‘Aprenem’, un projecte pioner al territori de cessió d'un pis públic destinat a persones amb discapacitat

Dijous, 20 de juliol de 2023

La presentació del projecte pioner de foment de la inclusió social i l'autonomia s’ha fet avui, 20 de juliol, a càrrec de l’Ajuntament i la Fundació Vallès Oriental

L’Ajuntament de Parets ha posat en marxa avui, 20 de juliol, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, el projecte Aprenem què serà pioner al territori en matèria d’emancipació de persones amb discapacitat. L’acte ha consistit en la signatura del contracte  de cessió d’ús d'un immoble públic propietat de l’Ajuntament a la Fundació Vallès Oriental per tal de desenvolupar el projecte de foment de la inclusió social i l'autonomia Aprenem, després que aquesta entitat sense ànim de lucre guanyés el concurs públic de la cessió de l’habitatge.

El programa Aprenem consisteix en la cessió d’un pis públic durant cinc anys perquè hi convisquin tres persones amb discapacitat i l’objectiu és donar els suports per conviure de manera autònoma i que els participants puguin emancipar-se i fer el salt al lloguer privat en el futur. La presentació del projecte s’ha fet coincidint amb la signatura de la cessió d’un pis per part de l’Ajuntament a la Fundació Vallès Oriental i posteriorment se n’ha fet una visita de l’immoble. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, la vicealcaldessa, Casandra Garcia, la regidora de Drets Socials, Gemma Garcia, i el director general de la Fundació Vallès Oriental, Rafael Arderiu.  

L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, ha destacat que “l’acte serveix per formalitzar la signatura del contracte de cessió d’ús amb la Fundació Vallès Oriental d’un pis de propietat de l’Ajuntament. L’objectiu és el de tirar endavant un projecte pioner al territori referent a l’emancipació de joves amb capacitats diverses per tal que puguin tenir el mateix dret que tenim la resta de persones pel que fa a l’habitatge i a poder viure de forma individual. Estem segurs que amb l’acte d’avui de signatura del contracte del pis municipal, conjuntament amb la tasca de la Fundació Vallès Oriental, donarem resposta a totes aquestes necessitats”.

La vicealcaldessa, Casandra Garcia, ha apuntat que “el pis propietat de l’Ajuntament ha tingut diferents usos al llarg de la seva història i pensem que el projecte que finalment hem escollit és un gran encert. A més, a Parets no teníem cap projecte, des de l’Ajuntament, destinat i adreçat exclusivament a persones amb discapacitat. Pensem que amb el programa no només ajudarem als joves amb discapacitat sinó també a les seves famílies i contribuirem a garantir el dret amb igualtat d’oportunitats tant amb gent amb discapacitat com gent sense. Pensem que serà un èxit, que es tracta d’un projecte pioner al territori i d’una gran aposta del govern cap a les persones amb discapacitat”.

La regidora de Drets Socials, Gemma Garcia, ha explicat que “es tracta d’un projecte de cinc anys, tres anys són de formació i dos de consolidació, i a les bases per a participar el que demanem és que el grau de discapacitat sigui igual o superior al 33% i no superi el 56% i que l’edat sigui de 21 a 45 anys. Estem molt contents de poder tirar endavant aquest projecte, tenim moltes ganes que comenci i esperem que els participants estiguin molt ben acollits, que puguin aprendre i, finalment, emancipar-se”.

El director general de la Fundació Vallès Oriental, Rafael Arderiu, ha apuntat que “totes les persones amb discapacitat que vulguin emancipar-se necessiten algú que els doni suport i això és el que nosaltres pretenem amb aquest pis. Amb aquest projecte, una vegada més, l’Ajuntament de Parets ha demostrat la seva sensibilitat social, fa molts anys que treballem amb ells, com per exemple amb temes de jardineria. Ara, encetem el projecte amb molta il·lusió i tenim moltes ganes que comenci, a més, volem agrair a l’Ajuntament que confií en nosaltres”.   

El projecte municipal Aprenem serà gestionat per la Fundació Vallès Oriental, que és l’entitat que ha guanyat el projecte, i l’Ajuntament de Parets, que en farà la coordinació i el seguiment. El programa té una durada de cinc anys conformada en tres anys formatius i dos de consolidació, la participació és oberta a tothom i es donarà prioritat als paretans i a les paretanes. Al mateix temps, si es considera, hi podrà haver rotació amb la finalitat de garantir el procés d’aprenentatge, d’acompanyament i de transició final cap a l’emancipació dels participants. Els usuaris hauran de fer-se càrrec del cost dels serveis utilitzats. L’objectiu del projecte és fomentar la inclusió social, inserció a la comunitat i l'autonomia per afavorir l’emancipació de persones joves amb discapacitats.

Darrera actualització: 20.07.2023 | 15:42