Parets celebra els seus 1.120 anys d’història amb un cap de setmana ple d’activitats

Dilluns, 14 d’octubre de 2024

El gruix dels actes ha tingut lloc aquest cap de setmana, amb el Concert dels 1.120 anys, la celebració de l’eucaristia i els parlaments institucionals, la ballada de la sardana Parets, vila mil·lenària, a més d’un pilar commemoratiu de Manyacs i tot d’activitats familiars

Parets del Vallès ha celebrat aquest cap de setmana els seus 1.120 anys d’existència amb tot un seguit d’activitats obertes als paretans i paretanes. El gran gruix d’actes ha tingut lloc aquest cap de setmana i, concretament, aquest diumenge, 13 d’octubre, que ha aplegat els actes institucionals de l’efemèride. La jornada de diumenge ha començat amb l’eucaristia pels 1.120 anys de Parets a l’Església de Sant Esteve, a càrrec de mossèn Oriol Gil. Tot just després, s’han pronunciat els parlaments institucionals a càrrec del mateix mossèn Oriol Gil i de l’alcalde de Parets, Francesc Juzgado.

La plaça de la Vila ha acollit diumenge al migdia els actes commemoratius dels 1.120 anys, amb una cantada i ballada de la sardana Parets, vila mil·lenària, a càrrec de la Cobla Marinada, la coral del Club Sant Jordi i el grup Violetes del Bosc. La Colla castellera Manyacs de Parets ha realitzat un pilar commemoratiu de l’aniversari i el colofó ha estat una ballada de sardanes amb la col·laboració de l’entitat Sardanistes Paretans. A la tarda, s’ha dut a terme una visita guiada a la Torre de Cellers, en la que hi ha participat quasi una quarantena de persones, i el Teatre Can Rajoler ha presentat l’espectacle familiar Frederick.

L’església s’omple pel Concert dels 1.120 anys

Un dia abans, dissabte, 12 d’octubre, va tenir lloc un dels actes més destacats d’aquesta commemoració dels 1.120 anys de Parets. Era el Concert dels 1.120 anys de Parets, que va omplir de gom a gom l’Església de Sant Esteve. El reconegut guitarrista paretà Paco Heredia va presentar Parets és música, un projecte musical que recopila cinc peces inspirades en cinc espais emblemàtics de la vila: la Torre Cellers, la Torre de Malla, l’Església de Sant Esteve, el parc la Linera i l’Escola Lluís Piquer. El concert va comptar, a més, amb un recital de poesia amb Miquel Molina i Jaume Anfruns, l’actuació del Quartet Dolce Arpeggio i el cant de la soprano Keiko Ino.

Un mural que porta a la reflexió

Els actes de celebració dels 1.120 anys de Parets van començar dijous, 10 d’octubre, amb una cantada i ballada de la sardana Parets, vila mil·lenària, a la plaça de la Vila, per part dels alumnes de 3r de primària i 1r d’ESO del poble. Va ser el tret de sortida de quatre dies farcits d’activitats. L’endemà, divendres 11, es van dur a terme sengles visites guiades a les pintures murals de la fàbrica Tipel i a l’Església de Sant Esteve.

Al vespre, arribava un altre dels plats forts de la commemoració, la inauguració del mural Iaia, puc pintar a la paret?, obra del paretà Gerard Merino plasmada al mur del carrer de Sant Jaume, 113. Amb “un vessant cívic i transformador”, tal com el mateix autor explica, el mural de 32 metres de llargària convida a la reflexió apostant per un canvi social que tingui més cura de l’entorn. Amb aquesta obra, Gerard Merino ha volgut contribuir al patrimoni artístic del poble.

La inauguració va constar de la visualització d’un vídeo de resum de tot el procés creatiu del mural i la descoberta, per part de l’alcalde, Francesc Juzgado, i el regidor de Cultura, Francesc de la Torre, d’una placa commemorativa, que també vol ser un homenatge a l’àvia de Gerard Merino, la Càndida. En el mural, que es troba al carrer de Sant Jaume, hi ha uns codis QR que enllacen amb unes explicacions sobre l’obra per part del mateix autor.  

Activitats per a tota la família

La commemoració dels 1.120 anys de Parets del Vallès ha volgut ser una festa oberta a tota la ciutadania. Per aquesta raó, durant el cap de setmana, s’han programat diferents activitats familiars, com ara tallers, jocs i contacontes, amb el Talleret Craft, l’Aina Gomis de Sàndal Produccions i la Cia. Bufanúvols. Per altra banda, l’Associació Fotogràfica Parets organitza un concurs fotogràfic amb motiu d’aquest aniversari. Cada participant pot aportar un màxim de 3 fotografies que tinguin com a tema central l’Església de Sant Esteve, ja sigui a l’exterior com a l’interior. Hi ha temps per presentar les fotos fins al 20 d’octubre. El veredicte es farà públic el 26 d’octubre. Trobareu les bases al web afparets.com.

1.120 anys de la consagració de l’església

L’inici de la història de Parets s’assenyala des del 13 d’octubre del 904, quan es va consagrar l’Església de Sant Esteve. Així consta en una acta, que inclou una referència a l’antic Parietes, i que es conserva a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Des del 2014, quan es van celebrar els 1.110 anys, l’aniversari se celebra cada cinc anys.

Darrera actualització: 14.10.2024 | 12:37