L’acte d’entrega simbòlic del CIF de la cooperativa dels escolars s’ha fet avui, 21 de novembre
L’escola ACESCO ha creat avui, 21 de novembre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, la cooperativa Acescancer 6è que s'ha formalitzat en l’acte d’entrega simbòlic del CIF (Codi d'Identificació Fiscal) als representants de les entitats per part del consistori. El programa educatiu CuEmE (Cultura Emprenedora a l'Escola) vincula l’Ajuntament i l’escola pel foment de la cultura emprenedora en el cicle superior d’educació primària, desenvolupant els valors, els hàbits i les capacitats de l’emprenedoria. L’acte ha estat encapçalat per l’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, i la vicealcaldessa i regidora d'Educació i Promoció Econòmica, Casandra Garcia.
L’alcalde de Parets del Vallès, Francesc Juzgado, ha explicat que “estem molt contents com a govern de la participació dels alumnes de l’ACESCO en el projecte CuEmE amb la creació de la cooperativa Acescancer 6è que els ajudarà a aprendre com funciona el món laboral i el món de l’emprenedoria. A més, els productes que creïn seran solidaris amb una entitat o associació del poble, en aquest cas amb Parets Contra el Càncer. L’acte que hem fet avui ha servit per fer l’entrega del CIF perquè els alumnes es poguessin constituir legalment i tirar endavant el projecte cooperatiu que ells han decidit”.
La vicealcaldessa i regidora d'Educació i Promoció Econòmica, Casandra Garcia, ha destacat que “dins el projecte CuEmE a Parets els escolars, a més, visiten la ràdio municipal RAP 107 per gravar una falca publicitària i van als mercats del poble per vendre els seus productes, entre altres activitats. Un altre aspecte que s'ha de valorar és la tasca que fan els docents en participar d'iniciatives com aquesta que, en un curs exigent com és 6è de primària, decideixen apostar per tirar-la endavant amb la feina extra que representa. Així com, posar en valor la seva gran utilitat per treballar aspectes transversals de matèries diferents com català, ciències, art o matemàtiques, juntament amb els valors de l'emprenedoria, la cooperació i la solidaritat”.
Durant el procés, els alumnes creen una cooperativa i trien la forma jurídica que considerin més adequada; elaboren els estatuts que regulen la societat; li posen nom; creen el logotip; tramiten el CIF de la societat; decideixen quin producte volen produir; i assignen els equips i tasques a desenvolupar per cada alumne en la cooperativa. Finalment, els nens i nenes posen a la venda els productes al mercat municipal, els beneficis dels quals aniran destinats a una associació benèfica que trien entre tots de forma consensuada.
La cooperativa que han creat els escolars està formada per un total de 27 alumnes i els beneficis aniran destinats, en aquest cas, a l’entitat Parets contra el Càncer. A banda de l’escola Acesco, Parets també participa en la iniciativa CuEmE durant el curs 2023-2024 a través de l’escola NS Montserrat que va formalitzar la seva creació de dues cooperatives a principis de novembre solidàries La lluita d'Arnau.
El programa educatiu CuEmE vol fomentar els valors i les competències bàsiques definides en el currículum d’educació primària. En aquest sentit, durant el curs escolar, els participants creen i gestionen la cooperativa amb el suport dels professors i tutors, de l’Ajuntament de Parets i d’altres agents socials de la localitat com empreses i establiments comercials.