L’Ajuntament de Parets va presentar ahir a la tarda l’avantprojecte per construir accessos per veure les pintures de la fàbrica Tipel. L’avantprojecte consisteix en una passera que envolta l’obra pop-art i la fa visitable per a tothom. L’arquitecte i membre de l’equip RCR Arquitectes, Carme Pigem, va ser l’encarregada de presentar l’estudi. RCR Arquitectes ha estat Premi Prítzker el 2017 i la Medalla d’Or de la Generalitat el 2018, entre d’altres.
“La importància del projecte que han redactat l’equip de RCR vol aconseguir que les pintures de la Tipel siguin declarades bé Cultural d’interès nacional (BCIN) i negociar amb el Ministeri de Transports, el Ministeri de Cultura i amb la Generalitat de Catalunya la possibilitat de poder portar aquest projecte a la realitat”, va dir la regidora d’Urbanisme i Patrimoni Cultural, Rosa Martí. La regidora va presidir l’acte de presentació i va iniciar el seu parlament anunciant que la redacció d’aquest avantprojecte persegueix diversos objectius, tant en l’àmbit patrimonial, com cultural i urbanístic. “Vam partir del llibre, que contenia la documentació històrica de la Tipel, i l’avantprojecte és per poder fer-les visitables”, va afegir Rosa Martí.
Durant l’acte, la regidora va comentar la importància de contactar amb el ministeri de transport per poder presentar l’avantprojecte d’aquesta passera, ja que s’ubica en zona d'influència seva i alhora debatre la millor ubicació del tercer carril que hi ha previst a l’AP7. L’arquitecta Carme Pigem va explicar al públic que la finalitat de l’avantprojecte era trobar la manera de fer arribar l’obra a tothom: “una peça de quasi dos mil metres quadrats en un entorn industrial, a les façanes d’una fàbrica, parla del fet que si diem que la cultura és l’única que pot transformar les nostres vides en un sentit positiu, està molt bé pensar que aquesta obra d’art estigui en un entorn tan quotidià”.
“Com deia Umberto Eco, el museu del tercer mil·leni serà aquell museu que es destinarà a una sola obra” va afegir Pigem. Dins de l’avantprojecte, l’arquitecta, va detallar el recorregut de la passera per tal de poder fer un camí mitjançant el qual es pugui veure l’obra al complet, ho va fer a aptir de diferents imatges que il·lustraven el projecte. Algunes d’aquestes imatges han estat el resultat del treball dels arquitectes conjuntament amb el fotògraf Hisao suzuki reconegut com el fotògraf més importat del món en la fotografia vinculada a l’arquitectura.
L’avantprojecte de la passera inicia la voluntat per part de l’equip de govern per fer de la Tipel una icona reconeguda en l’àmbit internacional. La regidora Rosa Martí, va concloure: “després de l’avantprojecte ve un projecte, i ara ens toca fer una sèrie de passos en relació amb altres administracions més enllà de l’administració local”.