L’Ajuntament de Parets ha finalitzat la cinquena fase de la instal·lació de fibra òptica de propietat municipal amb la connexió a la xarxa corporativa més del 90% dels equipaments municipals i la dotació de serveis a diferents espais públics. L’execució d’aquesta darrera fase ha estat subvencionada per la Generalitat de Catalunya en un import de 151.267 euros, en el marc del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya per al període 2020-2024 (PUOSC).
La regidora en Innovació, Gemma Garcia, destaca que “el nostre poble ja ha finalitzat la cinquena fase del projecte i això ens estalviarà nombroses línies que teníem contractades amb diversos operadors de caràcter privats. Estem contents de la interconnexió que hem fet amb fibra òptica dels equipaments amb la xarxa municipal i els nous punts de connexió que tenim en els espais públics, d’aquesta manera, se’ns obren nous camins estratègics per a poder desenvolupar eines Smart City”.
Les obres executades han tingut dos objectius fonamentalment: per una banda, la interconnexió de dotze equipaments més a la xarxa municipal i, de l’altra, la dotació de nous punts de connexió a l’espai públic per al desenvolupament d’estratègies de desenvolupament d’eines Smart City.
Des del punt de vista econòmic, el desenvolupament de la xarxa corporativa de fibra òptica significa que l’estalvia nombroses línies contractades amb operadores privades, que sumant tots els equipaments connectats, l’estalvi anual per les arques municipals és de més de 26.000 euros.
Pel que fa a la millora dels serveis, aquesta instal·lació permetrà la connexió dels diferents equipaments municipals de forma centralitzada, millorant la velocitat d’accés, la qualitat, la seguretat i la disponibilitat òptima del programari necessari per a l’atenció a la ciutadania. Així mateix, aquest desplegament ha permès el tancament d’anelles de comunicacions que doten a la xarxa de més versatilitat davant d’incidències greus en el seu funcionament.
En relació amb el desenvolupament de Parets del Vallès com a vila intel·ligent, com a Smart City, les noves comunicacions i la disposició de nous punts de connexió instal·lats facilitaran la millora dels accessos al Wifi públic gratuït d’alta capacitat, el desenvolupament de nous serveis com, per exemple, la telegestió del reg o la incorporació de nou sonòmetres. Així mateix, es proporcionen noves possibilitats per a les infraestructures existents i futures en relació amb de seguretat pública i amb el desenvolupament de noves solucions tecnològiques per temes de trànsit, aparcament, mobilitat, entre altres.
El projecte s’ha completat en 10 anys, on la cinquena fase de l’actuació ha estat la de més envergadura i va començar a desenvolupar-se el setembre de 2021; pel que fa a l’actuació, les obres van finalitzar el novembre i, finalment, a l’abril ha acabat la connexió de la fibra als equipaments.
El projecte s’ha desenvolupat en cinc fases que han estat les següents: la Fase 1 amb el desplegament de fibra des de l’edifici de l’Ajuntament fins al sector IVECO; la Fase 2 amb la instal·lació i connexió de cablejat des de l’Ajuntament fins al parc del Sot d’en Barriques; la Fase 3 referent al desplegament de fibra des del sector IVECO fins a l’estació de RENFE; la Fase 4 sobre la instal·lació de fibra des de l’avinguda Catalunya/avinguda Pedra del Diable fins al parc del Mirador i Cal Jardiner; i, finalment, la Fase 5, que ha suposat la connexió de la línia de l’estació de RENFE fins a la línia de Pedra del Diable (amb derivacions cap als equipaments del carrer de La Salut i del carrer Galende) i el desplegament des de l’Ajuntament fins al casal Cal Jardiner, passant pel Barri Antic i Barri Cerdanet.