El pla, que ha estat redactat per l’equip d’arquitectes Bosch-Cuspinera Associats SL, protegeix 153 edificacions pel seu valor arquitectònic i 45 en l’àmbit arqueològic.
El Pla especial de Protecció de Patrimoni i Catàleg de Parets del Vallès diferencia el grau de protecció en cinc nivells: béns culturals d’interès nacional, béns culturals d’interès local, béns de protecció urbanística, elements complementaris i béns amb interès documental. Pel que fa a patrimoni arqueològic s’han establert cinc categories de protecció: jaciments, espais d’expectativa arqueològica/paleontològica, espais intervinguts i espais arqueològics desafectats.
Pel que fa a la edificacions de protecció màxima, en la categoria de Béns culturals d’interès nacional, destaca la Torre de Cellers, una casa fortificada del segle XVI situada al polígon industrial Can Volart. Es tracta d’una edificació de planta rectangular, amb dues torres oposades, fossat i pont llevadís que va ser possessió del baró de Rocafort i on s'hi van trobar un forn ibèric i un arc de maons de tradició cristiana. L'any 1999 va ser reconegut com el castell més ben conservat de Catalunya.
Pel que fa a béns d’interès local se n’han ressaltat 34, bàsicament masies, 52 edificacions que s’inclouen a l’apartat de béns de protecció urbanística, 41 elements complementaris, en què destaquen tancats d’algunes finques, i 25 es recullen com a béns amb interès documental.
El pla ha estudiat també els trets característics del paisatge urbà que són susceptibles de ser protegits establint les mesures necessàries en el planejament vigent que garanteixin la seva conservació.