Les obres de millora realitzades en els últims anys en la xarxa d’aigua potable de Parets, així com la tasca constant d’anàlisi de dades de consum i la cerca de fuites ocultes al subsol, han permès incrementar els índexs d’eficiència des del 79% del 2017 fins al 95% actual
La xarxa de subministrament d’aigua potable de Parets té una eficiència superior tant a la mitjana catalana com espanyola. Aquest passat 2024, l’índex d’eficiència de la xarxa d’aigua al municipi va arribar al seu màxim històric, un 94,99%. Així ho indica CASSA, l’operadora encarregada del servei d’abastament d’aigua a Parets. Aquesta xifra és superior tant a la mitjana catalana com espanyola. Segons les dades de l’Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC), la mitjana catalana se situaria en un 78,5%. Les mitjanes espanyoles i europees són més baixes, amb el 76,5% i el 75%, respectivament.
Incrementar l’eficiència del servei d'aigua, evitant la pèrdua de recursos, és un dels objectius prioritaris de l’Ajuntament de Parets i de CASSA. Per fer-ho possible, es porta a terme un enfocament polièdric: s’analitzen les dades de consum per zones o barris, se cerquen possibles fuites ocultes que no broten a la superfície, es renova el parc de comptadors i la xarxa d’abastament i es detecten i eliminen connexions fraudulentes a la xarxa pública d'aigua del municipi.
En aquest sentit, CASSA supervisa, les 24 hores i els 365 dies de l’any, el servei d’abastament d’aigua de Parets des del seu Centre de Control i Operacions. Allà, de forma recurrent, s’estudien les dades que arriben amb l’objectiu de detectar qualsevol possible anomalia.
En cas de detectar un consum d’aigua en un barri anòmal, superior al seu històric, s’activen les alarmes i es posen en marxa els equips de cercafuites. Aquests operaris especialitzats actuen al carrer, fent ús de tecnologies d'última generació, amb l’objectiu de detectar qualsevol fuita d’aigua oculta al subsol. Tot seguit, l’equip d’Operacions de CASSA repara amb celeritat la fuita detectada. Tot plegat és un conjunt de tasques habituals, i fins i tot rutinàries, però essencials per disposar d'un abastament d'aigua cada cop més eficient, més encara en l'actual context d’escassetat hídrica a conseqüència del canvi climàtic.
En paral·lel, l’Ajuntament i CASSA treballen també planificant la renovació i modernització de les infraestructures hídriques del municipi. Aquest esforç constant ha contribuït a evitar la pèrdua de recursos i, cada any, han anat millorant els indicadors d’eficiència de la xarxa. Així doncs, s’ha passat d’un 79,42% d’eficiència l’any 2017 al 94,99% actual.
L’alt rendiment de la xarxa d’aigua de Parets és especialment rellevant tenint en compte la situació de sequera que es va viure tant el 2023 com el 2024, que va desembocar en l’estat d’emergència decretat, ara fa un any, per a 6 milions de catalans. A data 3 de febrer de 2025, un any després, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, la situació a les conques internes ha millorat lleugerament, tot i que les reserves dels embassaments es troben encara a nivells baixos, en concret al 31,88%. Actualment, estem en fase d’alerta per sequera.