La congelació de taxes i impostos centra les ordenances fiscals per al 2010

Dilluns, 9 de novembre de 2009 a les 00:00
La congelació de taxes i impostos centren les ordenances fiscals de Parets del Vallès per al 2010. La crisi econòmica marca la revisió de les obligacions fiscals dels paretans i paretanes per l’any vinent.

Es tracta d’unes ordenances de continuïtat. L’any passat ja es va conjugar la bona prestació de serveis bàsics amb el suport envers els col·lectius més desfavorits.  

Si bé el conjunt de taxes i impostos no es modifiquen, hi ha excepcions en què sí es dóna increment: l’IBI (Impost de Béns Immobles), que augmenta al voltant d’un 1,8%,  la taxa de l’aigua, que no aplicarà increments en la tarifa si el consum no supera els 10 m3 mensuals per abonat però sí en consums superiors, i la taxa de retirada de vehicles estacionats defectuosament també s’incrementa en un 2%.

Pel que fa a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) cal dir que l’increment que pateix enguany està motivat per  l’aplicació de la revisió cadastral del 2003 que actualitza el valor dels habitatges i solars. La revalorització implica un increment considerable i és per aquest motiu que la regularització s’està duent a terme de manera fraccionada en un període de 10 anys.

Per tal que l’increment no sigui molt superior, cada any l’Ajuntament redueix el coeficient d’aplicació municipal. Per a 2010 encara serà més baix i passa del 0.70 de 2009 al 0.667. Això suposarà que el rebut d’IBI de més de 800 famílies serà inferior al de l’any passat, si bé la majoria s’incrementa entre 10 i 20 euros més que el 2009.

Les famílies nombroses gaudiran d’una bonificació del 40% en l’Impost sobre Béns Immobles i, d’un 50%, aquells immobles en què s’hagin instal·lat sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia procedent del sol, així com els habitatges de protecció oficial. Els jubilats i/o pensionistes majors de 60 anys que compleixen un requisits d’ingressos i estan empadronats a Parets també reben una bonificació de 50 euros en el rebut de l’IBI.

Igual que l’any passat, es manté la possibilitat de fragmentar el pagament en quatre vegades.

La taxa de l’aigua aplicarà increments diferenciats en funció del consum. Si el consum és de 10m3 al mes no s’incrementa el rebut, si el consum està situat entre 11 i 18m3/mes s’aplicarà un percentatge del 1,5% i a partir de 19m3/mes el recàrrec en el rebut serà del 2%. L’increment en aquesta taxa pretén fomentar un consum responsable de l’aigua.

En el proper exercici, s’incorporaran noves bonificacions i altres es mantenen. En el cas de l’Impost d’Activitats Econòmiques, es concediran si es duen a terme mesures de foment de l’ocupació. S’aplicarà un 15% de bonificació de la quota tributària a totes aquelles empreses que incrementin en un mínim d’un 5% la mitjana de treballadors  amb contracte indefinit.

Pel que fa a la taxa de guals, la quota tributària tindrà en compte si s’ha impedit la utilització dels guals per la realització d’obres durant un termini superior a 10 dies. En aquest cas, es reduirà el preu del rebut en proporció als dies que no s’hagi pogut utilitzar. La reducció caldrà ser sol·licitada pel propietari.

La taxa de prestació de serveis medi ambientals (recollida selectiva, orgànica, i eliminació de residus) serà de 42 euros l’any 2010, la mateixa que el 2009. Es manté la bonificació de 6 euros als usuaris que facin ús de la deixalleria un mínim de 10 vegades l’any. En aquest cas, les persones que es beneficiïn d’aquest descompte, acabaran pagant una taxa de 36 euros per aquest servei.

Pel que fa al transport urbà, es manté la gratuïtat del servei per a jubilats i/o pensionistes majors de 60 anys, amb una limitació de 24 targetes durant tot l’any.

Darrera actualització: 02.05.2019 | 15:21