La cita està adreçada a personal professional (biblioteques, escoles, contacontes, il·lustradors...), amb l'objectiu de difondre les rondalles i narracions orals, i conscienciar sobre la seva importància
La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa de Parets acollirà el pròxim 11 de maig una trobada de professionals per reflexionar i sensibilitzar sobre el paper i la importància que tenen actualment el conte tradicional i la narració oral. Es tracta de la Jornada Interprofessional de Rondallística i Narració Oral, en la qual s’intentarà donar resposta a preguntes com ara l’origen de les rondalles, si encara tenen vigència o són una relíquia de temps passats, o si fomenten estereotips, com el sexisme i la violència. La jornada està adreçada a professionals bibliotecaris, mestres, il·lustradors, contacontes... L’objectiu, per un cantó, és donar a conèixer el món del conte tradicional i, per l’altre, sensibilitzar aquests professionals sobre la necessitat de preservar aquest fons patrimonial que suposen les rondalles i oferir-los eines perquè també en puguin fer difusió.
Per al regidor de Cultura, Francesc de la Torre, aquesta trobada és “un exemple més de les iniciatives que endega la Biblioteca Can Butjosa, sempre disposada a organitzar esdeveniments i activitats per a totes les edats; les biblioteques de Parets són referents en matèria cultural, i per al poble és un privilegi i un honor comptar amb aquests equipaments que planifiquen una programació tan completa i variada”.
Fa temps que la Biblioteca Can Butjosa està treballant en favor de la narració oral de manera constant i conscient. El curs 2021-2022 va tirar endavant el projecte “Any de rondalles”, que analitzava cada mes dos contes populars. “El conte tradicional està en desús actualment, les editorials no hi aposten i, a poc a poc, es va perdent aquest patrimoni, ja que no es reediten els antics exemplars, no es fan noves il·lustracions ni es fa una actualització del text, per exemple, acostant el llenguatge dels contes a la parla actual dels infants”, lamenta la directora de la Biblioteca Can Butjosa, Sònia Fernández. La jornada, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Parets i BibBotó (grup de treball de biblioteques infantils i juvenils), vol incidir en aquests aspectes per recuperar la tradició oral i escrita. Tal com explica Fernández, “ens posicionem a favor del conte tradicional perquè ajuda l’infant a crear el seu imaginari, influeix en la identitat col·lectiva com a societat i enforteix el sentiment de pertinença a una cultura”.
La Jornada Interprofessional de Rondallística i Narració Oral comptarà amb la presència de tres persones que són expertes i referents. Per una banda, es realitzaran dues ponències a càrrec de Caterina Valriu i Carme Oriol, ambdues catedràtiques de Filologia a la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Rovira i Virgili, respectivament. Per altra banda, hi haurà una ruta guiada per una exposició del fons especialitzat de la biblioteca en l’àmbit del conte tradicional, a càrrec de Teresa Duran, doctora en pedagogia i escriptora. Per acabar, s’organitzarà un taller a càrrec de l'Associació Catalana de Professionals de la Narració Oral La Faula, amb la presència dels narradors i narradores Carles Alcoy, Albert Estengre, Mon Mas i Patrícia McGill.
Aquesta cita està enfocada a directament a professionals, però la Biblioteca Can Butjosa vol fer partícip a la resta del poble. Per aquesta raó, la biblioteca organitzarà dijous, 9 de maig, una Hora del Conte ben especial, vinculada a la Jornada, però que estarà obert a tot el públic. L’Hora del Conte anirà a càrrec de la narradora Mon Mas.
Aquells professionals especialistes en literatura infantil i juvenil, bibliotecàries o educadores que vulguin prendre part en la jornada interprofessional, poden inscriure’s a través d’aquest formulari. Per a més informació, es pot visitar aquest enllaç.