El 19 de març de 2015 marca un abans i un després en la projecció de Parets en l’àmbit de la formació universitària, la recerca, la investigació i el desenvolupament en matèria de ciències de la vida.
Fa 17 anys que es va fundar Inkemia IUCT Group, un grup d’empreses d’alta tecnologia que té com a principal activitat el desenvolupament de coneixement focalitzat en els sectors industrial de la química, la farmàcia i la biotecnologia.
Les seus actuals estan a Mollet del Vallès, Vilanova i la Geltrú i a Tres Cantos (Madrid), però els han quedat petites, segons manifestava Josep Castells, president del grup, i és per això, que es requereix la construcció de les noves instal·lacions. A més, el grup, disposa de filials a Sao Paulo (Brasil) i a Bogotà (Colòmbia).
Per tal d’establir la nova seu a Parets del Vallès es necessitarà una inversió de 6 milions d’euros, que permetran construir unes instal·lacions de més de 4.800 metres quadrats, i que donaran cabuda a l’activitat de recerca, formació, alhora que donaran suport a la creació de noves empreses.
El centre universitari estarà emplaçat a l’avinguda Josep Tarradellas, a tocar de l’escola Vila Parietes i el polígon industrial Sector Z.
La seva construcció es preveu aquest mateix any. El nou centre, segons Castells, serà clau per garantir el creixement del grup i per avançar en R+D (recerca i desenvolupament) a partir de projectes propis de l’empresa o bé a través de sectors industrials que requereixin el seu servei.
Durant la presentació del projecte, Josep Castells va destacar que “l’aportació d’IUCT està basada en la innovació i la tecnologia que es transfereix a les empreses per fer-les més competitives, la generació de llocs de treball qualificats.
La implantació a Parets pot esdevenir un pol d’atracció per al teixit industrial d’aquest àmbit”. Per la seva part, l’alcalde Sergi Mingote, va mostrar satisfacció davant el pas de convertir Parets en vila universitària: “Si hi ha algun entorn on es concentren els àmbits de ciències de la vida, aquest és Parets”.
Primera pedra del futur equipament
La presentació del projecte va culminar amb l’acte de col·locació de la primera pedra en clau innovadora. El cilindre dipositat contenia, entre d’altres, un tub d’assaig amb l’experiment d’Oró-Miller-Estévez com a demostració de l’origen de la vida a partir de matèria inert. L’acte va ser amenitzat amb una actuació musical, en clau de neurociència, a càrrec del CEM Maria Grever.