El vincle entre els tres municipis va néixer amb el fenomen migratori dels anys 60 i 70, en què més de 600 persones procedents de la Sierra de Cazorla, a Jaén, es van establir a Parets. La història i l’evolució de vila estan marcades per aquest fet i mig segle després s’estrènyen els llaços amb l’inici d’un projecte comú.
Els actes començaran dissabte 19 d’octubre, a les 17 hores, a la sala de Plens de l’Ajuntament de Parets del Vallès, amb la recepció institucional als alcaldes de Chilluévar i Santo Tomé. Posteriorment, a les 18 h, al Teatre Can Rajoler i, amb retransmissió en directe a la Sala Cooperativa, tindrà lloc un acte institucional, obert a tota la població, en què es farà la signatura del document de voluntat d’agermanament i la presentació del blog Herm@nados/@germanats, que neix com a punt de connexió per compartir i fomentar la interrelació entre Parets, Chilluévar i Santo Tomé a través de les xarxes socials.
Diumenge 20 d’octubre, a les 14 hores, al Casal Can Butjosa, tindrà lloc una arrossada popular i una mostra de balls regionals i de cultura tradicional. Els tiquets per assistir-hi es poden adquirir al Centre Cultural Can Rajoler, fins al 16 d’octubre, al preu de 5 euros.
El projecte d’agermanament preveu diverses accions com ara l’elaboració d’un documental sobre el moviment migratori dels anys 60 i 70, i una publicació basada en un treball de recerca del paretà Marc Aibar, titulat Patrimoni humà. La immigració a Parets del Vallès. L’estudi tracta sobre les famílies de la comarca de la Sierra de Cazorla que van venir a viure a Parets. El treball d’Aibar ha estat seleccionat entre més de 400 treballs de tot l’Estat i ha obtingut el tercer lloc en el concurs estatal de joves investigadors celebrat a Màlaga aquest mes d’octubre.