Una representació dels alumnes de 5è del Col·legi Nostra Senyora de Montserrat s’ha reunit aquest matí amb la vicealcaldessa i regidora d’Educació, Casandra Garcia, i amb el regidor de Promoció Econòmica, Antoni Fernández, per constituir dues cooperatives. En un acte a la sala de plens, els nens han rebut simbòlicament el codi d’identificació fiscal (CIF) per a les seves cooperatives.
L’activitat s’emmarca en el programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), que fomenta els valors i les competències de l’emprenedoria en el cicle superior d’educació Primària. El programa, impulsat per la Diputació de Barcelona, vincula els centres educatius i els ens locals a partir de dos pilars bàsics: el programa educatiu a l'escola i l'estratègia local. Durant un curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de l’escola, l’administració local, les empreses i altres entitats de la seva localitat.
Els alumnes de 5è A i 5è B del Col·legi Nostra Senyora de Montserrat han decidit crear les cooperatives Optem i Hiperavida. La presidenta de la cooperativa Optem, Alba Rodríguez, i el president de la cooperativa Hiperavida, Pau Garcia, expliquen que des de les seves cooperatives produiran portamascaretes, clauers, polseres, bosses i guardioles, entre d’altres objectes. Els beneficis que obtinguin de la venda dels productes els destinaran a La Lluita d’Arnau, un projecte solidari per recollir fons per a la investigació de la histiocitosi i el càncer infantil a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. Els alumnes també reservaran una part dels fons recaptats per fer una activitat conjunta amb tota la classe.
La vicealcaldessa i regidora d’Educació, Casandra Garcia, ha destacat que el projecte CuEmE “és important perquè els nens i les nenes vegin l’aplicabilitat dels continguts que treballen a l’escola”. “A més, reforcem els valors de treball en equip i de la solidaritat”, ha afegit Garcia.
El regidor de Promoció Econòmica, Antoni Fernández, ha explicat que “Catalunya és un país de petites empreses i emprenedors i, precisament, l’objectiu que perseguim és fomentar l’esperit emprenedor entre els nens i nenes”. Amb aquest programa “els alumnes aprenen quins tràmits i què s’ha de tenir en compte per crear una empresa”, ha detallat el regidor. Fernández ha afirmat que “l’Ajuntament està encantat de col·laborar amb la formació dels infants perquè adquireixin els coneixements bàsics per a la creació d’empreses i que el dia demà siguin emprenedors, muntin empreses i creïn llocs de treball”.
La professora dels alumnes, Helga Martínez, ha subratllat des de l’escola “tots els nens i nenes s’involucren perquè tots tenen un rol i una responsabilitat, de manera que es fan seva la cooperativa”.
Crear una cooperativa de principi a fi
Durant el curs escolar els alumnes constitueixen i gestionen una cooperativa a l’aula i s’organitzen per fabricar productes artesanals, que venen al municipi. Es tracta d’una activitat que es desenvolupa de forma lúdica i creativa a través d’una metodologia de treball per projectes que permet treballar diferents competències de manera transversal.
Els alumnes han de prendre diferents decisions i accions, per exemple, decidir l’aportació de capital que realitzarà cadascun dels socis, elaborar els estatuts que regiran la societat, escollir un nom, crear el logotip, tramitar el CIF de la societat, cercar finançament, decidir quin producte volen produir o assignar els equips i tasques a desenvolupar per cada alumne en la cooperativa (direcció, comercials, disseny, producció, comunicació, recursos humans, compres, etc.).
Podeu veure l’acte del CuEmE a tvparets.cat.