La Fundació Arranz-Bravo dedica una exposició a la fàbrica Tipel de Parets del Vallès sota el nom El somni pintat coincidint amb el 50è aniversari de la inauguració de les pintures i amb la publicació del llibre La fàbrica pintada del paretà Carles Toribio. La mostra treu a la llum per primera vegada fotografies d’època, dibuixos preparatoris, pintures, objectes, escultures originals de la fàbrica i documents inèdits. L’exposició està actualment a l’espai d’art contemporani de la Fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet de Llobregat i el dia 31 de març va presentar el llibre La fàbrica pintada deCarles Toribio publicat per l’Ajuntament de Parets.
La regidora de Patrimoni de Parets, Rosa Martí, va assistir a l'exposició a la Fundació Arranz-Bravo, com a representant de l'Ajuntament, durant la presentació que es va fer la setmana passada del llibre de la Tipel que ha fet el consistori. “Vam tenir l'oportunitat de descobrir un quadre on es recollia el mural de la Tipel per la banda de l'autopista, un quadre Arranz-Bravo on hi ha un dibuix petit de la Tipel i una escultura de fusta que simula les formes sinuoses de les xemeneies de la Tipel. En definitiva, tres obres que desconeixíem i absolutament vinculades amb la Tipel i, en general, una exposició molt interessant que a més ens va servir per promocionar el llibre que ha fet l'Ajuntament sobre la fàbrica que es presentava en el marc de l'exposició.”
L’exposició es pot visitar a les instal·lacions de l’espai Fundació Arranz-Bravo fins a l'1 de maig i ha estat comissariada per Albert Mercadé i el paretà Carles Toribio sota la direcció d’Artur Muñoz coincidint amb el 50è aniversari de la inauguració de les pintures, el 1971, durant els últims anys de la dictadura. La Tipel és una de les icones més representatives de la cultura artística dels anys setanta a Catalunya i va ser realitzada pels artistes Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) i Rafael Bartolozzi (Pamplona, 1943 – Tarragona, 2009).
“Si agafem el pop com a concepte, la Tipel és la icona principal d’àmbit català i espanyol. Una obra d’aquest tipus en una fàbrica amb tants metres quadrats no té relació amb cap obra a escala mundial”, explica l’historiador de l’art Carles Toribio. La mostra recupera tot un conjunt de materials inèdits sorgits en el curs de la publicació La fàbrica pintada (Ajuntament de Parets, 2022), escrita per Carles Toribio. L’exposició treu a la llum per primera vegada fotografies d’època, dibuixos preparatoris, pintures, objectes, escultures originals de la fàbrica, així com una selecció de desenes d’articles publicats a diaris i revistes de l’època en defensa de la fàbrica, com Serra d’Or, Gaceta Ilustrada, Oriflama, Bocaccio 70, LaVanguardia o Destino.
Pel que fa a l’obra de la Tipel, el tàndem d’artistes van dissenyar-la per encàrrec de l’empresari Isidor Prenafeta -un mural en una sola paret exterior de l’edifici- i expandir-lo a través dels més de dos mil metres quadrats de superfície de façana de la fàbrica. Els autors van participar fins i tot en el disseny d’elements estructurals, com les finestres i la xemeneia, així com l’elaboració d’escultures -els 8 vuit xais de guix per a l’exterior- o divertides iniciatives de pintura expandida -els camions de l’empresa, les samarretes de les treballadores, i d’altres objectes insòlits.
Arranz-Bravo i Bartolozzi van treballar un mural imaginari representatiu de la nova pintura internacional de l’època la psicodèlia, el pop art i també un estil propi, alhora irònic i vitalista. A més, les pintures es van veure sotmeses a un intent de censura per part del Ministerio de Obras Públicas, que volgué eliminar l’obra denunciant-la com a pintura “modernista” i “element de distracció” per als conductors de la nova autopista Barcelona-Granollers. Això va fer créixer el suport popular que va rebre l’obra i van convertir la Tipel en un símbol de llibertat en els darrers anys de la dictadura.
En el marc de la celebració del 50è aniversari, s’ha organitzat una sortida a la fàbrica Tipel de Parets, s’ha presentat el llibre La fàbrica pintada de Carles Toribio al teatre Can Rajoler i l’Ajuntament de Parets ha presentat, al març, l’avantprojecte per construir accessos en forma de passera per veure les pintures de la fàbrica Tipel. L’avantprojecte ha estat dissenyat per l’estudi d’arquitectes RCR amb l’objectiu de facilitar la visita a les instal·lacions i que la Tipel sigui declarada bé Cultural d’interès nacional (BCIN).