El Grup d'Investigació de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès detecta els primers casos documentats a Catalunya de quitridiomicosi

Dimecres, 24 de febrer de 2016
El Grup d’Investigació de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès ha estat el primer a detectar casos documentats a Catalunya de quitridiomicosi, una malatia provocada per d’un tipus de fong (Batrachochytrium dendrobatidis) que afecta els amfibis i els provoca la mort. L'estudi ha merescut l'interès del programa 'Espai Terra' que emet TV3 i que, el pròxim mes de març, rodarà un especial relacionat amb aquest tema a les instal·lacions de l’escola. A més, aquestes dades sortiran oficialment com a publicació científica en el butlletí de la Societat Catalana d'Herpetologia.

La detecció està vinculada al projecte Grafi, desenvolupat per l'equip d'investigació amb la col·laboració dels veterinaris Ferran Bargalló Saumell (Societat Catalana d'Herpetologia) i Albert Martinez Silvestre (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya).

Durant un dels anàlisis genètics realitzats en el marc del projecte, els especialistes van descobrir positiu en Batrachochytrium dendrobatidis en un total de 6 individus de 4 localitats diferents. Les poblacions afectades per aquest fong estan localitzades al Vallès Oriental, Moianès, Ribera d’Ebre i Montsià.

La principal hipòtesis sobre la procedència d’aquest fong és sud-africana, en un moment en el que aquest fong era desconegut i on es van distribuir milions de granotes per la investigació científica i l'aquariofília.

A la península Ibèrica va ser detectat per primera vegada al Parc Natural de Peñalara al 1997 en el tòtil comú, des d'aleshores s’han fet estudis que confirmen la seva amplia distribució i que el localitzen a l’Aragó, País Basc, Comunitat de Madrid, Extremadura, Andalusia i Comunitat Valenciana.

La situació dels amfibis de tot es món és crítica atesa l’amenaça de la quitridimicosi, que afecta ja a un terç de les quasi 7.000 espècies que habiten al món. Aquest fong es va reconèixer primer com un organisme patogen l'any 1998, i va ser descrit com una espècie de quitridi al 1999. Aquest quitridi ha estat trobat en tots els continents menys a l’Antàrtica i fins l’actualitat se li atribueix la extinció de 250 espècies. Per aquesta raó l'Organització Mundial per a la Sanitat Animal l'ha inclòs en la llista de malalties de declaració obligatòria, convertint-se així en la primera gran amenaça pels amfibis així com per a la biodiversitat del planeta.

Darrera actualització: 3.05.2019 | 08:34