En els últims mesos, s’ha constatat a bona part de Catalunya la proliferació de les paparres, un artròpode que, juntament amb el mosquit tigre i altres insectes, pot fer augmentar el risc de picades i molèsties durant l’estiu
Durant els darrers mesos, s’ha detectat a tota l’àrea metropolitana l’increment de la població de paparres, un artròpode que parasita externament un gran nombre d’animals, tant silvestres com domèstics, i també pot picar els humans. Una paparra fixada al cos generalment no causa dolor i el més freqüent és que la picada no provoqui cap dany, o únicament una petita lesió a la pell. Però algunes poden estar infectades amb organismes patògens i transmetre’ls mentre s’alimenten. Així doncs, la paparra se suma enguany a altres insectes que, majoritàriament a l’estiu, provoquen picades i malestar, com ara el mosquit tigre. En tots els casos, la millor manera de prevenir molèsties és evitar-ne la picada. Podeu trobar consells per prevenir picades en aquest enllaç.
Prevenció de picades d’insectes
La utilització de roba clara que cobreixi bé el cos i l’ús de repel·lents ajudarà a prevenir les picades tant d’insectes com de paparres. Si es produeix una picada d’un insecte, cal rentar bé la zona afectada amb aigua i un sabó neutre. Si el fibló ha quedat dins la pell, com en el cas d’una abella o vespa, primer l’heu d’extreure i després rentar bé la zona afectada (si ho feu amb unes pinces, procureu no enfonsar-lo més ni escampar el verí de l'insecte). Apliqueu-hi una gasa o roba neta amarada amb aigua freda i un preparat farmacèutic a base d'amoníac, o bé apliqueu-hi fred (gel).
La paparra
Si es produeix una picada de paparra, cal extreure-la tan aviat com sigui possible (com més aviat s’extregui, les possibilitats d’infecció es redueixen). Agafeu-la amb unes pinces per la part propera al cap i la boca. Estireu la paparra amb moviment lent, sense trencar-la ni xafar-la. Vigileu no deixar el cap incrustat a la pell. Renteu la zona de la picada amb aigua i sabó neutre o amb desinfectant (povidona iodada). Si no heu pogut extreure la totalitat de la paparra, persisteixen les molèsties o teniu febre o altres símptomes, consulteu el personal sanitari.
El mosquit tigre
Es reconeix el mosquit tigre per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. La presència del mosquit tigre és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen. Per prevenir-les, porteu roba de màniga llarga, pantalons llargs de color clar i mitjons, i instal·leu tela mosquitera a finestres, portes i obertures.
Davant una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. Renteu i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties consulteu el personal sanitari.
Els ous i les larves viuen en petites masses d’aigua estancada, en àrees exteriors, properes a la presència humana. Per això, cal que elimineu les acumulacions d’aigua a casa, sigui en recipients, safareigs o forats i depressions del terra. Renoveu abeuradors, manteniu netes les canaleres i manteniu les piscines en condicions higièniques i sanitàries, mitjançant els tractaments de l'aigua adequats.
L’Ajuntament de Parets demana la col·laboració ciutadana per evitar acumulacions d'aigua en espais privats, com ara piscines, safareigs, dipòsits, plats de testos, gerros, cendrers, cubells o altres tipus de recipients. Es recomana mantenir-los coberts, sempre que es pugui, o buidar-los amb certa freqüència. També es demana a la ciutadania avisar als serveis municipals en el cas que es detecti una proliferació de mosquits tigre al carrer, al parc o als espais lúdics. L'Ajuntament disposa de diverses vies per notificar incidències: el número de telèfon 93 573 88 88, la Bústia d’incidències, l'adreça de correu electrònic incidencies@parets.cat o l’aplicació mòbil de l’Ajuntament de Parets.